Hitta Per Axbom

Observera: Om du kom hit för alla mina länkar, gå direkt till axbom.se/hitta. För att kontakta mig, använd min e-postadress: per@axbom.se.


Hej,

Det är trevligt att se dig här. Om vi inte har träffats så heter jag Per Axbom och bor utanför Stockholm. Min uppväxt är lite brokig och jag hade flyttat mer än tjugo gånger innan jag fyllde 21. Och bott på tre kontinenter.

Idag är mitt familjeliv i ett litet hus på landet mer lugnt och tryggt, vilket erbjuder mig tid att reflektera över mina fortlöpande bidrag inom digital utveckling.

Jag har arbetat med datorer och digitala tjänster i flera decennier nu. Sedan slutet på 1990-talet har jag skrivit och delat en betydande del av mitt innehåll och lärdomar online.

Vad jag gör

Dela, samverka och växa i en öppen miljö är en stark passion hos mig. Men dagens stora drakar på webben gör det svårt att vara oberoende och kontrollera sitt eget innehåll. De gör det också svårt att arbeta på ett sätt som är inkluderande, jämlikt och tar hänsyn till mänskligt välmående.

Jag vill vara trogen mina värderingar och övertygelser. Av denna anledning undviker jag digitala kommunikationsplattformar som använder algoritmer för att styra vad jag ser och lägger min uppmärksamhet på. I mitt arbete och efterforskningar har jag sett hur mycket skada de bidrar till, hur de exploaterar innehåll som andra skapar och hur de exkluderar människor som redan diskrimineras.

Min förmåga att vägra plattformarna är ett privilegium. Men det skulle också vara lätt att stanna. Att undvika dem, eller lämna dem helt, är ett tydligt avlägsnande av mitt godkännande. Att stanna vore att antyda att jag tror de är nödvändiga för deltagande i konversationer online. Det gör jag inte.

Mitt innehåll är mycket mer öppet och tillgängligt än det skulle vara på en privat plattform bakom en inloggning. Men ironiskt nog, som webben fungerar idag, kan det ändå upplevas svårare att hitta. Min förhoppning är att du fortfarande finner intresse i mitt skrivande och lärande. Det är därför jag delar med mig av hur du läser och prenumererar på sådant jag skapar.

Mina publikationer

Om du helt enkelt vill läsa allt eftersom jag publicerar nya artiklar, föreläsningar och guider, så är dessa de två bloggar du kan hålla ett öga på:

Åtminstone en ny artikel publiceras på vardera blogg per månad, och jag eftersträvar att det blir oftare. Inte alla artiklar publiceras på båda språken, men jag vill gärna höra när någon skulle uppskatta en översättning. Medan jag i huvudsak skriver relaterat till digital etik så är några artiklar mer personliga eller filosofiska.

Att besöka en webbplats för att kolla om det kommit nytt kan kännas bökigt. Det problemet löstes för många år sedan med något som kallas RSS-flöde. Det ger dig möjlighet att prenumerera på nytt innehåll från bloggar och nyhetssajter, och bli uppdaterad när något nytt publicerats. Du kan sedan läsa allt på samma ställe. En del människor använder RSS-läsare för detta. Feedreader Online är exempel på ett sådant verktyg för att läsa RSS-flöden. Det är gratis att använda.

Mitt nyhetsbrev

Jag har skickat ut nyhetsbrev i omgångar i lite mer än ett årtionde. En ny utgåva skickas en gång i månaden. Strukturen är oftast densamma: Först en personlig introduktion där jag kommenterar aktuella händelser. Sedan en stor samling artiklar och nyheter relaterade till digital etik och mänskliga rättigheter online.

Den nuvarande svenska inkarnationen av nyhetsbrevet heter Utkanten av digital etik. Det är förstås direkt taget från mitt nyhetsbrev på engelska: The Edge of Digital Ethics.

Observera: Om jag publicerat en ny artikel så inkluderas de länkarna också. Det betyder att nyhetsbrevet är ett ytterligare sätt att hålla dig uppdaterad om mina bloggar.

Min närvaro på sociala medier

Rent formellt anser jag alla mina interaktioner online vara en del av sociala medier, inklusive bloggar och nyhetsbrev. Webben är till sin natur social om man låter den vara det. Termen "sociala medier" kan dock frammana bilder av en plats där man följer varandra och publicerar kortare inlägg som andra kan gilla och dela.

Den sociala arena som jag är som mest närvarande och aktiv på är Mastodon. Det är egentligen många olika sociala ställen online, med den vinnande egenskapen att alla ställen kan prata med varandra genom en standardiserad, öppen koppling. Mitt personliga Mastodon-häng är pyttelitet, men du kan gå med i platser som mastodon.technology, fosstodon.org, mastodon.design, freeradical.zone eller mastodon.se (svensk) och ändå följa mig och alla andra på Mastodon-ställen över hela världen.

Om du ännu inte har ett Mastodon-konto och är nyfiken på att lära dig mer har jag skrivit En snabb Mastodon-guide som lugnar sociala medier-nerverna. Allt på Mastodon är kronologiskt, och det finns inga annonser eller algoritmer.

Backa mitt arbete

Jag har nyligen börjat experimentera med supporter-konceptet. Människor har genom åren frågat hur de kan stötta mig i mitt arbete. Ju mer aktivist jag blir inom digital etik, desto mer känner jag att det kan hjälpa mig att hjälpa andra än mer.

Med en viss nivå av stöd kan jag lägga mer tid på att producera innehåll som är användbart för att gynna trygghet på webben genom ökad säkerhet, integritet och kontroll. Och lära ut design som tar hänsyn till välmående.

Jag har utformat supporter-nivån så att den som backar kan bidra med valfritt belopp som funkar för dem. Idén är fortfarande att fortsätta publicera mitt innehåll så brett och öppet tillgängligt som möjligt. Jag är tacksam för att du ens tänker tanken.

Säg hej

Vad tänker du när du läser det här? Jag är alltid nyfiken. Även om jag får väldigt mycket mejl och inte alltid hinner svara i närtid, så läser jag allt som kommer.

Och stort tack för att du läste. Din tid är värdefull och det betyder mycket för mig att du gav mig lite av din.

Ta hand om dig,
Per Axbom